Δοξασίες, μύθοι και θρύλοι της Αποκριάς

Οι Απόκριες είναι συνδεδεμένες με δεκάδες λαϊκές δοξασίες, μύθους και θρύλους που προέρχονται από θρησκευτικά δρώμενα άλλων εποχών, αρχής γενομένης από τους Βαβυλωνίους, τους Ρωμαίους αλλά και τους αρχαίους Έλληνες.
Τις τρεις αυτές εβδομάδες όλες οι εκδηλώσεις περιστρέφονται γύρω από τις αντιθέσεις ζωή-θάνατος, χαρά-λύπη ενώ κυριαρχεί το έθιμο της μεταμφίεσης.

Καρναβάλι στην Αρχαία Ρώμη

Ο μύθος θέλει τις ψυχές να τριγυρνούν εκείνες τις μέρες ελεύθερες στον πάνω κόσμο και οι ζωντανοί, για να τις καλοπιάσουν, λένε «θεός σ’ χωρέστους» με το που ξεκινούν να φάνε ώστε να κατευνάσουν τον κίνδυνο.
Ανέκαθεν οι γιορτές και τα γλέντια των ζωντανών έρχονταν σε αντίθεση με τη λατρεία των νεκρών, αλλά αυτός είναι και ο ατέρμονος κύκλος της ζωής και του χρόνου που εναλλάσσεται από τη φθορά στην αναγέννηση.
Οι ζωντανοί διεκδικούν το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της ευτυχίας και, στην προσπάθειά τους να το κερδίσουν, εξευμενίζουν αυτό που δεν μπορούν να κατανοήσουν με μια εθιμοτυπική σειρά πράξεων που στοχεύουν στο δαμασμό των στοιχείων της φύσης, τη γονιμότητα, την ευφορία.

Μεσαιωνικό Καρναβάλι

Οι μεταμφιέσεις σε αποκρουστικά πλάσματα με δέρματα ζώων και προβιές, έχουν σκοπό να ξεγελάσουν τις ψυχές και να τις απομακρύνουν από τη γιορτή.
Με το πέρασμα του χρόνου, φυσικά, τα αποκριάτικα δρώμενα έχουν χάσει την αρχική, λατρευτική τους υπόσταση κι έχουν πια ψυχαγωγικό χαρακτήρα.
Οι μεταμφιέσεις με δέρματα και πανιά έχουν δώσει τη θέση τους στις σύγχρονες αποκριάτικες στολές και στα αξεσουάρ και οι τελετουργίες για καλή σοδειά έχουν μετατραπεί σε γλέντια και σατιρικές παραστάσεις εύθυμου χαρακτήρα.

Αποκριές Αρχαία Ελλάδα

Δεν είναι, τέλος, τυχαίο που οι συμβολισμοί της Αποκριάς πολύ συχνά έχουν να κάνουν με την σεξουαλική πράξη, την αναπαραγωγική διαδικασία.
Είναι πολύ εύκολος ο συσχετισμός της αναπαραγωγής της φύσης με εκείνη του ανθρώπου.
Το υνί και το άροτρο αντικαθίστανται από φαλλικά σύμβολα που αναπαριστούν τη γονιμοποίηση της γυναίκας, όπως κάποτε εκδηλώνονταν στις τελετές για τη γονιμοποίηση της γης και τον ερχομό της Άνοιξης.

Αρχική Σελίδα