Και κουραμπιέδες και μελομακάρονα!

Όπως σ’ όλες τις γιορτές, έτσι και στα Χριστούγεννα, δεν υπάρχει τραπεζομάντηλο που να μη λερωθεί από την πληθώρα των φαγητών και των γλυκών που συνοδεύουν τη χαρά των Ελλήνων. Ειδικά εκείνο το μέλι από τα μελομακάρονα και η πάχνη από τη ζάχαρη των κουραμπιέδων, βρίσκονται εγκατεστημένα στα σπίτια για πολύ καιρό.

παραδοσιακοι-ελληνικοι-κουραμπιεδες-χριστουγεννιατικες-στολες

Ο κουραμπιές φαίνεται από τ’ όνομά του ότι έχει ανατολίτικη προέλευση. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε το «δίπυρον» των αρχαίων ελλήνων, ένα μεσαιωνικό μπισκότο ψημένο δυο φορές δηλαδή, ώστε να γίνει τραγανό. Με τα χρόνια, ο κουραμπιές, κοσμοπολίτης και ταξιδεμένος ως την Ασία πια, επέστρεψε στην Ελλάδα, απέκτησε το καβουρδισμένο του αμύγδαλο και πασπαλίστηκε με ζάχαρη για να στολίσει τα σαλόνια και τις κουζίνες των χριστουγεννιάτικων ημερών.

κουραμπιεδες-και-μελομακαρονα

Λάδι, μέλι, καρύδια, κανέλλα, πορτοκάλι και λίγο σιμιγδάλι ή αλεύρι. Όλα αυτά τα υλικά βρίσκονται πάντα σε αφθονία στα ελληνικά σπίτια, ειδικά στην ελληνική περιφέρεια αποτελούν συχνά και οικιακή παραγωγή. Και είναι ακριβώς αυτά τα υλικά που συναντιούνται στα υπέροχα μελομακάρονα, ένα γλυκό βαθιά συνδεδεμένο στη συνείδηση με την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα τελευταία αρκετά χρόνια μάλιστα, σε κάθε μεγάλο εμπορικό κέντρο ή σούπερ μάρκετ υπάρχει πάντα προσωπικό, ντυμένο με τις κατάλληλες χριστουγεννιάτικες στολές, που περιφέρεται στους διαδρόμους και προσφέρει μελομακάρονα, αλλά και κουραμπιέδες, στους πελάτες του.

παραδοσιακα-ελληνικα-μελομακαρονα-χριστουγεννιατικες-στολες

Για την προέλευση της λέξης μελομακάρονο έχουν ειπωθεί πολλά. Είτε ότι προέρχεται από ένα αρτοποίημα στο σχήμα του σημερινού μελομακάρονου το οποίο προσφερόταν στις «μακαρίες», τα δείπνα των μεσαιωνικών κηδειών, είτε ότι έρχεται από το γαλλικό γλυκό «μακαρόν».

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το δίλημμα αν κάποιος προτιμά τους κουραμπιέδες ή τα μελομακάρονα αποτελεί πλέον μέρος της ίδιας της σύγχρονης παράδοσης των Χριστουγέννων. Όλες οι μαμάδες πονοκεφαλιάζουν ποιο από τα δύο να φτιάξουν σε μεγαλύτερη ποσότητα αφού «ο ένας προτιμά εκείνο κι ο άλλος το άλλο». Ο συμβιβασμός στην προκειμένη περίπτωση είναι η ασφαλέστερη οδός, αφού στο τέλος, όλοι θα φάμε απ’ όλα!

Αρχική Σελίδα